LaksensDag_28mai2020-jubileum_rev2.png

Pressemelding 20.03.2020

Havbruksjubileumet utsettes

Det nasjonale havbruksjubileet 28.mai utsettes som følge av koronaepedemien.
- Vi er svært lei oss for at vi ikke kan arrangere dette som planlagt. Vi vil komme sterkere tilbake, lover Hitraordfører Ole Laurits Haugen.

Denne våren er det 50 år siden den første oppdrettslaksen, med kommersiell produksjon, ble satt i sjøen. Etter planen skulle det hele markeres med et storstilt nasjonalt jubileum 28.mai i Hitrahallen.

- Selv om dette er over to måneder til, har vi valgt å utsette det hele. Det sier seg selv at situasjonen rundt epedemien gjør at vi alle nå må konsentrere oss om langt viktigere ting.

Ordfører i Hitra kommune, Ole Laurits Haugen, skulle sammen med Sjømat Norge, Kystmuseet, Fiskeri- og kystdepartementet og Kystmuseet Ægir i Trøndelag arrangere jubileumet.

- Vi forventet over 300 gjester i det som skulle være et verdig jubileum for en svært viktig næring. Vi ønsket å markere det hele med en jubileumsforestilling der vi hedret pionerene som har gjort så mye for denne næringen, sier Haugen.

Arrangementet blir nå utsatt på ubestemt tid.

Sterkt tilbake
28.mai 1970 ble den første laksen, med kommersiell suksess, satt i sjø i Laksåvika på Hitra. Jubileet skulle være nøyaktig 50 år etter i Hitrahallen.

- Nå ble det ikke som planlagt, men vi lover å komme sterkere tilbake. Havbruk er så viktig for kysten og for Norge. De som pantsatte hus, hadde klokketro og ofret svært mye for å bryte vei for denne næringen. De fortjener heder og ære. På et eller annet tidspunkt skal vi markere dett, sier Haugen.

- Situasjonen som vi nå er, viser jo også hvor viktig det er å ha trygge arbeidsplasser som kan produsere sunn mat. Nå får vi konsentrere oss om det og å samtidig gjøre det myndighetene ber oss om. Så blir det jubileum på et senere tidspunkt.

 

FOR MER INFORMASJON

Ordfører i Hitra kommune, Ole Laurits Hagen - tlf 905 78433


Kommunikasjonssjef Sjømat Norge: - Øyvind A. Haram - 908 81 591

slakt02.jpg

Vi har den store glede å invitere deg til Laksens dag, Nasjonalt havbruksjubileum i Hitrahallen på Hitra 28. mai.


Akkurat på denne dag ble den første laks, med kommersiell drift slik vi kjenner i dag, satt i sjø i Laksåvika på Hitra.

lør7.jpg

Både i forkant og etterkant la pionerene ned en fantastisk innsats som har ført oss dit havbruksnæringen i Norge er i dag.


Det er på høy tid at havbruksnæringen og de som tok de første steg blir hyllet og markert. I den anledning har Hitra kommune, Sjømat Norge og Kystmuseet i Sør-Trøndelag samarbeidet om å lage et nasjonalt jubileum.


28. mai ønsker vi velkommen til en fantastisk festaften der vi skal markere, hedre og ikke minst nyte vårt fantastiske produkt.


Vi ønsker å invitere til en nasjonal festaften der vi reiser tilbake i tid, får høre mer om tankene, utfordringene og ikke minst møte dem som vi i dag har all grunn til å hylle. Vi pakker det hele inn med en fantastisk meny, kulturelle innslag og en gylden mulighet til å samle hele havbruksnæringen i Norge.

pant.JPG